Regelmatig wordt strafrechtelijk beslag gelegd op goederen zoals (dikke, dure) auto’s en/of geldbedragen. Deze goederen hoeven niet per se toe te behoren dan wel in eigendom te zijn van de verdachte/veroordeelde, maar als belanghebbende dan wel eigenaar wordt je door dit beslag natuurlijk wel getroffen.
Tijdens een lopende strafzaak kan door de rechthebbende een klaagschrift teruggave in beslag genomen goederen worden ingediend. Maar wat als de strafzaak al is afgerond en degene onder wie het beslag is gelegd (de verdachte/veroordeelde in de strafzaak) inmiddels (onherroepelijk) is veroordeeld en de in beslag genomen goederen verbeurd zijn verklaard en/of heeft onttrokken aan het verkeer. Wat kan je dan nog als eigenaar/belanghebbende van de goederen? Jij bent immers niet zelf veroordeeld. In een dergelijk geval zijn er vaak nog wel mogelijkheden, maar let op: wacht hiermee niet te lang! Binnen drie maanden nadat de uitspraak in de strafzaak uitvoerbaar is geworden kan door de rechthebbende van de goederen alsnog een klaagschrift worden ingediend bij de hoogste instantie die in de strafzaak heeft geoordeeld (art. 552b Sv). In specifieke gevallen kan een andere termijn gelden, maar dit risico nemen is niet aan te raden als dit te voorkomen is.
Vragen over strafrechtelijk beslag op goederen? Advies over strafrecht en/of bestuursrecht? Neem vrijblijvend contact op met mr. K. Kuster, advocaat in centrum Rotterdam; 06-28438406/ [email protected]