Help! doorzoeking van mijn auto, moet ik meewerken?

Een vaak gestelde vraag is, moet ik meewerken met de politie als ik word staande gehouden en men wil een kijkje nemen in mijn auto? Cruciaal voor beantwoording van die vraag is of op dat moment sprake is van een heterdaadsituatie, verdenking van een wapen en/of drugsfeit  of verdenking (een redelijk vermoeden van schuld) van een misdrijf zoals genoemd in artikel 67lid 1 Wetboek van Strafvordering. Dit artikel is zeer ruim en er vallen veel delicten onder dit artikel, in ieder geval feiten waar een maximumgevangenisstraf van vier jaar of meer op is gesteld.

Ook is het op grond van de WVW (Wegenverkeerswet) mogelijk voor politie om in een auto te zoeken (niet te doorzoeken, dat gaat verder dan zoekend rondkijken) bij een aangewezen veiligheidsrisicogebied. Een staandehouding met de vraag om het rijbewijs te tonen is een verzoek/vordering waar u wel aan moet meewerken. De vraag in deze blog gaat echt over de doorzoeking van voertuigen. 

Als wordt gevraagd of ‘even mag worden gekeken in de auto’, dan doet u er verstandig aan om te vragen waar u van wordt verdacht en om GEEN TOESTEMMING TE GEVEN. Als namelijk achteraf blijkt dat de doorzoeking niet rechtmatig was, dan heb je met toestemming geven afstand gedaan van je rechten en kunnen de eventueel aangetroffen verboden goederen (drugs, wapens etc.) gebruikt worden voor het bewijs.

Let wel, bij bijvoorbeeld campers (een vervoersmiddel met een woongedeelte) gelden weer andere regels. In principe mag het woongedeelte niet worden doorzocht zonder toestemming van de ‘bewoner’. Dit kan in enkele gevallen anders liggen.

Let op: een staandehouding is wat anders dan een aanhouding! Dit wordt in de volksmond vaak door elkaar gehaald. Is dit verschil belangrijk? Ja, want voor aanhouding gelden andere regels dan voor staandehouding.

Heeft u een vraag over een kwestie aangaande het strafrecht? Zoekt u bijstand van een advocaat? Neem gerust contact op met mr. Kuster, advocaat in centrum Rotterdam. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek (06 – 28 43 84 06). Het eerste gesprek is in alle gevallen gratis! In weekenden ook voor spoedgevallen te bereiken.

Call to Action

Neem direct contact op met mr. Kuster!