Skip to main content

Help! doorzoeking van mijn auto, moet ik meewerken?

Een vaak gestelde vraag is, moet ik meewerken met de politie als ik word staande gehouden en men wil een kijkje nemen in mijn auto? Cruciaal voor beantwoording van die vraag is of op dat moment sprake is van een heterdaadsituatie, verdenking van een wapen en/of drugsfeit  of verdenking (een redelijk vermoeden van schuld) van een misdrijf zoals genoemd in artikel 67lid 1 Wetboek van Strafvordering. Nu kan ik me voorstellen dat u de inhoud van dat artikel niet uit uw hoofd kent (en nee, ik als advocaat trouwens ook niet), maar dit artikel is zeer ruim en een heel arsenaal aan delicten valt onder dit artikel, in ieder geval feiten waar een maximumgevangenisstraf van vier jaar of meer op is gesteld.

Ook is het op grond van de WVW (Wegenverkeerswet) mogelijk voor opsporingsambtenaren om een auto te doorzoeken bij een aangewezen veiligheidsrisicogebied. Een staandehouding met de vraag om het rijbewijs te tonen is een verzoek/vordering waar u wel aan moet meewerken. De vraag in deze blog gaat echt over de doorzoeking van voertuigen. 

Dus; als wordt gevraagd of 'even mag worden gekeken in de auto', dan doet u er verstandig aan om te vragen waar u van wordt verdacht. En nee, dit is niet om wijs te doen of enkel in gevallen waarin er iets te verbergen valt, dit is een zeer legitieme vraag en deze moet ook gewoon worden beantwoord.

Let wel, bij bijvoorbeeld campers (een vervoersmiddel met een woongedeelte) gelden weer andere regels. In principe mag het woongedeelte niet worden doorzocht zonder toestemming van de 'bewoner'. Dit kan in enkele gevallen anders liggen.

Let op: een staandehouding is wat anders dan een aanhouding! Dit wordt in de volksmond vaak door elkaar gehaald. Is dit verschil belangrijK? Ja, want voor aanhouding gelden andere regels dan voor staandehouding.

Heeft u een vraag over een kwestie aangaande het strafrecht? Zoekt u bijstand van een advocaat? Neem gerust contact op met mr. Kuster, advocaat in centrum Rotterdam. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek (06-28438406). Het eerste gesprek is in alle gevallen gratis! In weekenden ook voor spoedgevallen te bereiken.